Vaarwel vervelende reclame!

Iedereen kent ze intussen, die vervelende banners en popups die te pas en te onpas je aandacht trekken terwijl je op het web surft.
Ze zijn nochtans niet altijd zo kwalijk bedoeld. Sommige websites zouden waarschijnlijk niet overleven zonder deze bron van inkomsten, en als consument genieten we van “gratis” informatie. Maar nu worden ze quasi overal opgedrongen, hoe aggressiever hoe beter. Kijk maar eens op HLN.be voor een rustige leeservaring ;-).

Maar vrees niet! Hier zijn oplossingen voor. Hoe? Blij dat je vraagt ;-).

1. Kies een geschikte webbrowser

Bij voorkeur Firefox, Chromium (Google Chrome zonder Google aanpassingen), Brave (heeft al ingebouwde adblocker) of Vivaldi (beter alternatief van Opera). Al deze browsers hebben uitgebreide ondersteuning voor de addons die we nodig hebben.

Als je Brave gebruikt kan je onderstaande addons nog steeds als extra bescherming gebruiken, maar dit hoeft niet persé. (FIY – indien je een website zonder bescherming wil inladen kan je instellingen van de ‘brave shield‘ beter aanpassen ipv volledig uit te zetten want dat laatste werkt precies niet altijd zoals verwacht)

Op je smartphone kan je kiezen voor Firefox focus of Brave. Hiermee ben je al voldoende beveiligd en onderstaande addons zijn ook niet van toepassing.

2. Installeer deze browser addons

Er zijn talloze mogelijkheden, maar ik beperk het hier tot de 3 addons waarvan ik vind dat ze erg betrouwbaar en het meest effectief zijn.
Vele andere doen min of meer hetzelfde…

uBlock Origin (de beste/meest uitgebreide adblocker)
voor Firefox
voor Chrome/Brave/Vivaldi
Eens je deze geinstalleerd hebt doet deze automatisch z’n werk. Werkt de website niet naar behoren, dan kan je uBlock even uitzetten voor deze website en laadt deze als voorheen.

Privacy Badger (stop trackers als Facebook en Google, bescherm je privacy)
voor Firefox
voor Chrome/Brave/Vivaldi
Eens geinstalleerd doet ook deze automatisch z’n werk. Je kan via de knop ‘Disable privacy badger for this site’ de website herladen als voorheen in geval van problemen. Je kan er ook voor kiezen enkel bepaalde trackers te blokkeren in de lijst (Facebook anyone?) met de schuifknopjes (rood is blocked, geel is tijdelijk toestaan en groen is altijd toestaan)

HTTPS Everywhere (forceer beveiligde communicatie via https)
voor Firefox
voor Chrome/Brave/Vivaldi
Ook deze is ‘set it and forget it’. Als je nu naar een website surft zal er automatisch gekozen worden voor ‘https’ ipv ‘http’ zodat de gegevens die je verstuurt en ontvangt (denk aan online banking!) beveiligd zijn en er niemand met jouw data gaat lopen.

Voor wie nog meer controle wil schrijf ik binnenkort wel een blogpost met extra opties… stay tuned!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s